Sporten met artrose

wij maken een programma op maat!

Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en op den duur zelfs helemaal kan verdwijnen. Het wordt daarom ook wel slijtage genoemd. Dit kan pijn en bewegingsbeperkingen veroorzaken. Daarnaast kunnen ook het kapsel van het gewricht en de omliggende spieren getroffen worden.

 

Slijtage kan niet ongedaan gemaakt worden. Wel kun je de omliggende spieren en stabiliteit trainen, zodat het getroffen gewricht wordt ontlast. Bij ons krijg je een beweegprogramma dat door onze fysiotherapeuten volledig voor jou op maat wordt samengesteld. Dat programma zal veelal bestaan uit een combinatie van fietsen, liggende spieroefeningen in de infrarood warmtecabine en/of spieroefeningen in de verwarmde oefenzaal. Bij de spieroefeningen gebruiken we geen of matig gewicht.

 

Het fietsen wordt vooral ingezet om conditie en uithoudingsvermogen te trainen. De infrarood warmtecabine zorgt ervoor dat je spieren al direct vanaf de start van de sportsessie worden verwarmd. Warme spieren zijn soepeler en daardoor beweeg je makkelijker. Bovendien gaan je spierkracht en spierelasticiteit door het sporten in warmte sneller vooruit. Zo kun je de omliggende spieren sneller versterken, waardoor de pijn zal afnemen. Ook in de oefenzaal wordt infrarood warmte ingezet om de spieren soepeler en het bewegen makkelijker te maken.

 

Ter aanvulling op het beweegprogramma kunnen onze therapeuten nog enkele individuele fysiotherapiebehandelingen of oefentherapie geven. Hierbij zal de nadruk liggen op het aanleren van een actieve levensstijl, het aanleren van de juiste lichaams- houding en het verkrijgen van meer inzicht in wat bij jouw aandoening een verantwoord bewegingspatroon is.

 

Om (zeker bij beginnende sporters) de pijn te verlichten, wordt vaak andullatietherapie aan het persoonlijke programma toegevoegd. Dit is een biofysische therapie, die zorgt voor een betere doorbloeding en een diepe ontspanning. Spierspanningen en blokkades worden opgelost, waardoor een deel van de belasting van het beschadigde gewricht wordt weggenomen. Dit leidt tot een tijdelijke afname van de pijnklachten. Deze therapie zorgt ook voor een sterke stimulatie van de stofwisseling, waardoor alle weefsels van het lichaam beter van zuurstof en belangrijke voedingsstoffen worden voorzien. Hierdoor worden (bij zeer regelmatig gebruik van de andullatiebank) ook de slijtageprocessen van het kraakbeen in de gewrichten afgeremd.

 

Hoe het optimale programma voor jouw situatie eruit ziet, kunnen we pas bepalen als we meer weten over de aard & intensiteit van je klachten, het stadium waarin de artrose zich bevindt en je voorgeschiedenis (eerder gevolgde therapieën, sportervaring, ed.). Dan kunnen we je ook meer vertellen over welk gedeelte van het programma via je zorgverzekering vergoed kan worden en welk gedeelte voor eigen rekening komt. 

 

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We geven je graag een rondleiding door ons centrum en vertellen je alles over de mogelijkheden.