Sporten met fibromyalgie

wij maken een programma op maat!

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom, dat ook wel 'wekedelenreuma' wordt genoemd. Het betekent letterlijk pijn in bindweefsel en spieren. Mensen met fibromyalgie hebben last van chronische pijn, stijfheid en vermoeidheid. Hoe fibromyalgie ontstaat (de oorzaak) is nog niet volledig bekend. Er is in het lichaam niets te vinden dat de klachten kan verklaren. Fibromyalgie geeft geen ontstekingen in het lichaam en veroorzaakt geen beschadigingen. Door minder belasting en minder inspanning kan de algehele conditie wel achteruit gaan. Er zijn geen medicijnen om deze aandoening te genezen. 

 

Heb je fibromyalgie, dan is het dus van belang om je spieren en bindweefsel soepel te houden en genoeg te bewegen. Bij deze aandoening geeft 'regulier' sporten vaak veel napijn. Wij maken gebruik van infrarood warmte om die napijn te voorkomen. Je krijgt een beweegprogramma dat door onze fysiotherapeuten volledig voor jou op maat wordt samengesteld. Je doet oefeningen in een infrarood warmtecabine. Door de warmte zijn je spieren tijdens het sporten soepeler, waardoor je makkelijker beweegt. Door de spieren warm te trainen gaan zowel de soepelheid als de spierkracht sneller vooruit en heb je aanzienlijk minder napijn. Je verbetert dus je algehele conditie zonder het lichaam te overbelasten.

 

Onze fibromyalgie programma's gaan altijd uit van een goede verdeling van de spiergroepen (gedoseerde belasting), geen tot matig gewicht (zeker bij de start) en een geleidelijke opbouw. Afhankelijk van je voorgeschiedenis bepalen we op welk niveau je kunt beginnen. Onze fysiotherapeuten kunnen je daarnaast extra begeleiding geven om te leren wat voor jou een verantwoord bewegingspatroon is en hoe je je inspanningen beter kunt doseren. Fysiomassages kunnen verlichting geven bij de pijn- en stijfheidsklachten.

 

Wij voegen bij fibromyalgie vaak andullatietherapie aan het persoonlijke programma toe. Deze biofysische therapie zorgt voor een betere doorbloeding en een diepe ontspanning. Juist bij fibromyalgie is het ontspannen van het lichaam erg lastig en daar helpt deze therapie je erg goed bij. Het stimuleert ook de bloedsomloop en de stofwisseling. Hierdoor worden de cellen beter voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Bovendien wordt de afvoer van afvalstoffen gestimuleerd, waardoor de pijn duidelijk afneemt.

 

Bij fibromyalgie is er sprake van veel verzuringsklachten. Het lichaam kan zure afvalstoffen niet goed afvoeren, waardoor deze worden afgestoten naar de weefsels zoals de spieren, de pezen, het onderhuidse bindweefsel en de gewrichten. Het stimuleren van de afvoer van afvalstoffen (zoals gebeurt bij andullatietherapie) helpt om de pijnklachten te verminderen. Je kunt dit nog verder ondersteunen door het juiste voedingsschema. Onze gewichtsconsulenten en diëtiste kunnen een schema voor je opstellen dat minder verzurend is, waardoor het lichaam ook minder zure afvalstoffen hoeft af te voeren.

 

Hoe het optimale programma voor jouw situatie eruit ziet, kunnen we pas bepalen als we meer weten over de aard & intensiteit van je klachten en je voorgeschiedenis (eerder gevolgde therapieën,  sportervaring, ed.). Dan kunnen we je ook meer vertellen over welk gedeelte van het programma via je zorgverzekering vergoed kan worden en welk gedeelte voor eigen rekening komt. 

 

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We geven je graag een rondleiding door ons centrum en vertellen je alles over de mogelijkheden.

 


Eva de Wit, Zwijndrecht

Dankzij andullatie ervaar ik met fibromyalgie minder spierspanning!

Eva komt sinds november 2015 in ons centrum en maakt gebruik van de warmtecabines, andullatietherapie en fysiotherapie.

 

"Ik heb fibromyalgie. Sporten in een reguliere sportschool was voor mij geen optie vanwege de pijn en het gebrek aan begeleiding. In de warmtecabines merkte ik al de eerste keer verschil. Het liggend sporten en de warmte zijn echte pluspunten. Ik gebruik de andullatiebank voor het ontspannen van mijn spieren, want dat is bij fibromyalgie erg lastig. De begeleiding vind ik super fijn! Ik kan met allerlei vragen of lichamelijke klachten bij ze terecht. Samen vinden we de goede oplossing en/of therapie."