Sporten met een nekhernia

wij maken een programma op maat!

Een nekhernia is een uitstulping van één van de tussenwervelschijven in de halswervelkolom. De meeste nekhernia's doen zich voor in de onderste wervels van de halswervelkolom. De uitstulping drukt op een zenuw, waardoor je pijnklachten/uitstraling kan krijgen in armen, nek en/of schouders. Een nekhernia ontstaat vaak door een verkeerde houding, maar kan ook ontstaan door te weinig belasting (de spieren worden slap waardoor de halswervelkolom niet goed in positie blijft) of ouderdom (uitdroging van de tussenwervelschijven). Je kunt ook acuut een nekhernia oplopen. Bijvoorbeeld bij een aanrijding. Een nekhernia kan operatief worden verholpen, maar in de meeste gevallen (ruim 80%) gaan de klachten al dan niet na behandeling door een fysiotherapeut vanzelf over.

  

Heb je  een recente nekhernia, dan is behandeling door een fysiotherapeut aan te raden. Samen met de therapeut ga je oefeningen doen om de nek in beweging te houden. Het is namelijk van belang om de spieren te blijven bewegen, zodat de klachten niet erger worden. Je krijgt ook oefeningen mee voor thuis.

 

In een later stadium kun je starten met een beweegprogramma. Dit programma kan bestaan uit fietsen, lopen (crosstrainer) en/of oefeningen in de infrarood warmtecabine. Het beweegprogramma wordt door onze fysiotherapeuten samengesteld. Je krijgt liggende oefeningen, waarmee je al je spiergroepen kunt trainen maar niet te veel spanning op je nek zet. Daarnaast worden er een aantal oefeningen aan je programma toegevoegd, waarmee je de nekspieren kunt versterken.

 

Hoe het optimale programma voor jouw situatie eruit ziet, kunnen we pas bepalen als we meer weten over de aard & intensiteit van je klachten en je voorgeschiedenis (eerder gevolgde therapieën,  sportervaring, ed.). Dan kunnen we je ook meer vertellen over welk gedeelte van het programma via je zorgverzekering vergoed kan worden en welk gedeelte voor eigen rekening komt. 

 

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We geven je graag een rondleiding door ons centrum en vertellen je alles over de mogelijkheden.

 


Eef Schilperoort-Wijnen, Zwijndrecht

Hier kan ik sporten zonder nekpijn!

Eef sport sinds december 2014 in onze infrarood warmtecabines. Haar nek is als gevolg van een whiplash erg gevoelig en daardoor heeft zij een aangepast beweegprogramma nodig.

 

"Ik sport bij Your Health Spot, omdat ik wegens een whiplash nergens kan sporten omdat ik begeleiding nodig heb. Hier kan ik sporten en voel ik mij goed en heb geen last van mijn nek. De begeleiding is erg goed en het programma is voor mij op maat gemaakt. Super blij hiermee."