Sporten met reuma

wij maken een programma op maat!

Reuma is een verzamelnaam voor heel veel verschillende chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Wij beperken ons hier tot ontstekingsreuma. Bij ontstekingsreuma is er sprake van gewrichtsontstekingen of ontstekingen aan het bewegingsapparaat. Mensen met reuma hebben last van pijn en stijfheid in spieren en gewrichten. Vaak hebben ze ook last van vermoeidheid. Bewegen is dan pijnlijk en dat kan beperkingen geven in het dagelijkse leven. De oorzaak van reuma is niet bekend en het is nog niet te genezen.

 

Bij reuma is het van belang dat je blijft bewegen en belasten, zodat spieren en gewrichten zo lang mogelijk soepel blijven. Tegelijkertijd mag je het lichaam niet overbelasten. Als je gewrichtsontstekingen hebt, dan mag je de gewrichten zeker niet te lang belasten. Je krijgt daarom bij ons een beweegprogramma dat door onze fysiotherapeuten volledig voor jou op maat wordt samengesteld. Daarbij houden we er ook rekening mee dat reuma vaak opspeelt bij vochtig weer, koud weer en wisselende weersomstandigheden. Als de reuma meer opspeelt, dan krijg je van ons een lichter programma. Op de momenten dat de reuma stabiel is, kun je wat zwaarder trainen.

 

Je traint in een infrarood warmtecabine, omdat infrarood warmtestraling zorgt voor pijnverlichting, ontstekingsremmend werkt en het makkelijker maakt om te bewegen. Bovendien verbeteren zowel je spierkracht als je spierelasticiteit sneller door de warmte en dat helpt om ook structureel pijn- en stijfheidsklachten te verminderen. Je krijgt vooral liggende oefeningen, omdat je op die manier gewrichten & spieren goed kunt trainen zonder de gewrichten te belasten (je lichaamsgewicht rust niet op de gewrichten).

 

De ontstekingsreacties die zich bij reuma voordoen, ontstaan vaak mede door een verzuring van het lichaam. Onevenwichtige voeding, stress en te weinig beweging kunnen ertoe bijdragen dat zure afvalstoffen niet altijd goed kunnen worden afgevoerd. Deze zure afvalstoffen zetten zich dan vast in diverse weefsels, zoals spieren en gewrichten. Deze zogenaamde 'verzuurde omgeving' kan ontstekingsreacties van het immuunsysteem uitlokken. Een eetpatroon dat erop is gericht zure afvalstoffen beter af te voeren en dat voorkomt dat zure afvalstoffen zich opnieuw kunnen vastzetten, kan daarom helpen om de klachten te verlichten. Onze gewichtsconsulenten en diëtiste helpen je graag door een passend voedingsschema voor je op te stellen. 

 

Verder voegen we vaak andullatietherapie toe aan het persoonlijke programma voor reumapatiënten. De combinatie van infrarood warmtestraling en mechanische trillingen zorgt voor een diepgaande ontspanning in het lichaam. Hierdoor worden spierspanningen en blokkades opgelost en worden de gewrichten ontlast. De stofwisseling wordt gestimuleerd, waardoor de cellen beter worden voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Dit zorgt voor tijdelijke pijnverlichting en bij zeer regelmatig gebruik kunnen zelfs de ontstekingsprocessen worden afgeremd.

 

Hoe het optimale programma voor jouw situatie eruit ziet, kunnen we pas bepalen als we meer weten over de aard & intensiteit van je klachten, het stadium waarin de reuma zich bevindt en je voorgeschiedenis (eerder gevolgde therapieën, sportervaring, ed.). Dan kunnen we je ook meer vertellen over welk gedeelte van het programma via je zorgverzekering vergoed kan worden en welk gedeelte voor eigen rekening komt. 

 

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We geven je graag een rondleiding door ons centrum en vertellen je alles over de mogelijkheden.