Sporten met rugklachten

wij maken een programma op maat!

Er zijn vele verschillende soorten rugklachten en veel mensen hebben last rugklachten. Ongeveer 80% van de volwassenen heeft wel eens last van zeurende of stekende pijn in de rug. Dit kan al dan niet gepaard gaan met uitstraling naar been of bil. Slechts bij een kleine groep patiënten (5 tot 10%) wordt er in het lichaam een duidelijke oorzaak voor de rugklachten gevonden. Bij de overige patiënten is het een samenloop van factoren, zoals te weinig lichamelijke activiteit, lang in 1 houding zitten of staan, plotselinge hevige inspanningen, blootstelling aan veel trillingen (voertuigen, machines), overgewicht, stress en roken (roken versnelt het slijtageproces van de tussenwervelschijven).

 

Bij rugklachten is het goed om in beweging te blijven, maar je mag de rug niet over-belasten. Het aansterken van de buikspieren helpt om de rug te ontlasten. Heb je rugklachten, dan krijg je bij ons een beweegprogramma dat door onze fysiotherapeuten volledig voor jou op maat wordt samengesteld. Tijdens de intake & de proefles bepalen we wat jouw startniveau is en hoe ernstig de rugklachten zijn. Op basis daarvan worden je oefeningen aangepast.

 

Je doet liggende oefeningen in een infrarood warmtecabine met extra ondersteuning voor je bekken. De oefeningen zijn liggend, omdat dit minder belastend is voor de gewrichten. Alle oefeningen worden hoger uitgevoerd, zodat je wel je buikspieren kunt trainen maar niet te veel druk op je onderrug zet. We maken een beweegprogramma op basis van de infrarood warmtecabine, omdat je spieren in warmte beter kunnen bewegen en de warmte pijnverlichtend werkt. Bovendien verbeteren zowel je spierkracht als je spierelasticiteit sneller door de warmte.

 

Wij integreren bij rugklachten vaak andullatietherapie in het persoonlijke programma. Deze biofysische therapie zorgt er (door een combinatie van infrarood warmtestraling en mechanische trillingen) voor dat de bloedvaten iets verwijden en de bloedcirculatie wordt gestimuleerd. De gespannen spieren worden losser gemaakt, het weefsel wordt beter doorbloed en afvalstoffen worden beter afgevoerd. De rugpijn neemt daardoor af. Bij regelmatig gebruik kunnen zelfs vervolgklachten worden voorkomen.

 

Indien nodig kunnen onze fysiotherapeuten of de manueel therapeut aanvullende individuele behandelingen geven om de rug los te maken en de spieren te ontspannen. In sommige situaties (afhankelijk van de ernst van de klachten) begin je eerst met fysiotherapiebehandelingen, fietsen en oefeningen voor thuis. Je start dan pas later (als de klachten al wat zijn afgenomen) met een beweegprogramma in de warmtecabine.

 

Hoe het optimale programma voor jouw situatie eruit ziet, kunnen we pas bepalen als we meer weten over je klachten en je voorgeschiedenis (eerder gevolgde therapieën, sportervaring, ed.). Dan kunnen we je ook meer vertellen over welk gedeelte van het programma via je zorgverzekering vergoed kan worden en welk gedeelte voor eigen rekening komt. 

 

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We geven je graag een rondleiding door ons centrum en vertellen je alles over de mogelijkheden.

  


Eveliene Goldewijk-Slooten, Dordrecht

Eindelijk weer fijn sporten ondanks mijn drie rughernia's!

Eveliene heeft van november 2015 tot januari 2018 bij ons gesport. Zij heeft drie hernia's in haar rug, waardoor 'regulier' sporten voor een toename van de klachten zorgde.

 

"Na jaren lang intensief gesport te hebben; hardlopen, fitness en groepslessen kreeg ik helaas 3 hernia’s in mijn rug. Ik kon niet meer mijn sporten beoefenen, heel veel fysio gehad en allerlei andere sporten geprobeerd, maar ik kreeg alleen maar meer pijn.

Gelukkig kwam ik toen bij Your Health Spot terecht. Ik ben onder begeleiding een speciaal rugprogramma gaan volgen in de warmtecabines. Dit ging zo goed dat ik na een aantal maanden zelfs een aangepast normaal programma kon gaan volgen! Ik kan me heel fijn bewegen en heb veel minder pijn als ik in de cabine lig! Mijn spieren zijn veel sterker geworden en ik kan me weer soepeler bewegen. Daarnaast ben ik onder begeleiding van Miranda ook nog mijn overtollige kilo’s en centimeters verloren die ik had opgebouwd in de tijd dat ik niet kon sporten. Kortom Your Health Spot is een geweldige plek om te sporten en je krijgt er fantastische begeleiding in beweging en voeding!"