Infrarood warmtestraling

Wat is het en wat doet het voor ons lichaam?

In ons centrum maken wij op alle gebieden (sport, ontspanning én therapie) gebruik van diverse toepassingen van infrarood. Maar wat is infrarood nu eigenlijk? Waarom gaat je spierconditie zo veel sneller vooruit als je sport in infrarood? Waarom verlies je sneller centimeters dan in de sportschool? Hoe komt het dat je minder pijn voelt als je spieren door infrarood zijn verwarmd op onze andullatiematras? We geven je graag uitleg over de heilzame werking van infrarood op het lichaam!

 

Er wordt al ruim 60 jaar onderzoek verricht naar de werking van infrarood. Hieruit is gebleken dat deze warmtestraling goed wordt opgenomen door onze cellen, waardoor het een heilzame werking heeft op het lichaam. Er zijn vele toepassingen mogelijk. In ziekenhuizen wordt infrarood bijvoorbeeld gebruikt bij hyperthermie (ongecontroleerde stijging van de lichaamstemperatuur), neonatale couveuses (warm houden van baby’s) en andere medische apparatuur. Wij gebruiken deze warmtestraling in ons centrum vooral voor pijnverlichting, om de spierconditie te verbeteren en om het afslanken te versnellen.

 

Infrarood warmtestraling bevordert de bloedsomloop, verbetert de cel-stofwisseling, verbetert de zuurstof- en voedselopname van de cel, helpt bij het afvoeren van afvalstoffen, verbetert het immuunsysteem, vermindert stress & vermoeidheid en helpt bij het bestrijden van pijn. Maar hoe werkt dat nu precies?

 

Bloedcirculatie en cardiovasculaire functie verbeteren

Door de opwarming van het lichaam en het bloed wordt het bloed iets dunner, verwijden de bloedvaten zich en bereikt het bloed makkelijker de fijne haarvaatjes. Dit zorgt voor een betere bloedcirculatie en een hart dat minder hard hoeft te werken om het bloed rond te pompen.

 

Stofwisseling wordt gestimuleerd 

Wanneer de infraroodwarmte de watermoleculen in onze cellen bereikt, komen deze in beweging. Ze gaan resoneren (trillen). De hogere kerntemperatuur op celniveau zorgt ervoor, dat de watermoleculen het celmembraan sneller en effectiever laten ademen. Dit resulteert in de verhoging van het celmetabolisme en een verbetering van zuurstof- en voedingsstoffenopname. De stof- wisselingsprocessen worden op die manier gestimuleerd.

 

De zuurstof- en voedselopname verbeteren 

De bloedsomloop, het lymfatische stelsel, de vitale organen (zoals lever en nieren) en andere onderdelen van het spijsverterings- systeem worden gestimuleerd om efficiënter samen te werken. Hierdoor worden voedingsstoffen en zuurstof beter opgenomen.

 

Afvalstoffen worden beter afgevoerd (detox) 

De boven omschreven efficiëntere samenwerking zorgt ook voor een snellere en betere afvoer van afvalstoffen.

 

Immuunsysteem wordt versterkt 

Infraroodwarmte stimuleert in ons lichaam de aanmaak van witte bloedlichaampjes en versterkt hierdoor het immuunsysteem.

 

Stress en vermoeidheid nemen af 

De opwarming van het lichaam zorgt voor een diepe ontspanning van lichaam en geest. Hierdoor wordt stress gereduceerd en krijg je meer energie.

 

Tijdelijke verlichting van spier- en gewrichtspijnen 

De diep doordringende infraroodwarmte wordt makkelijk door het lichaam geabsorbeerd, waarbij geleidelijk de spieren, zenuwen en andere weefsels worden verwarmd. Dit proces stimuleert en verbetert de bloedcirculatie plaatselijk, wat zorgt voor tijdelijke verlichting van spier- en gewrichtspijnen. De therapeutische warmte kan worden gebruikt voor de ontspanning van zenuwen, spieren, pezen, gewrichten en aanhechtingspunten. Het brengt verlichting bij verkramping, spierspasmen, verzuring, spierpijnen, nek- & rugpijnen en ontstekingen.

 

Samengevat: onze organen trillen van nature in dezelfde frequentie als infrarood, waardoor de infrarood warmtestraling goed door ons lichaam wordt opgenomen. Onze cellen gaan door de opname van infrarood warmtestraling harder werken en verjongen. Het celmetabolisme verhoogt, voedingsstoffen worden makkelijker opgenomen en afvalstoffen sneller afgevoerd. Dit is goed voor onze vitale organen, omdat die er beter door gaan functioneren. Dat alles zorgt dus voor de heilzame werking van infrarood warmtestraling op ons lichaam!

 

Toepassing bij chronische pijn

Heb je specifieke klachten, dan is het zeker de moeite waard om de mogelijkheden van infrarood te onderzoeken. De warmtestraling zorgt voor een duidelijke afname van pijn bij reuma, fibromyalgie, artrose en chronische nek- en rugklachten. Reumapatiënten leven bijvoorbeeld dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid. Infrarood warmtestraling zorgt voor een betere doorbloeding van spieren en gewrichten. Het maakt de spieren soepeler, waardoor de pijn (tijdelijk) afneemt. 

 

Toepassing bij sport en afslanken

Heb je last van spierstijfheid, wil je wat kilo’s kwijt of net wat ‘strakker’ in je vel zitten, dan is sporten in een infrarood warmtecabine zeker een aanrader. Als je beweegt terwijl de spieren warm en ‘ontspannen’ zijn, dan gaat de spierconditie sneller vooruit. Je spierkracht neemt aanzienlijk sneller toe en je merkt dat je sneller soepeler wordt. Door de opwarming van het lichaam versnelt het metabolisme, waardoor je meer calorieën gaat verbruiken. Je verliest dus sneller kilo’s en centimeters. Daarnaast helpt infrarood bij het verminderen van cellulitis en zorgt het voor een mooie, zachte huid.