Gezonde leefstijl en artrose

Verantwoord bewegen en gewicht verliezen

Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en zelfs helemaal kan verdwijnen. Het wordt daarom voor het gemak ook wel slijtage genoemd, maar dat is niet altijd correct. Het komt wel vaker voor bij mensen vanaf 45 jaar, bij mensen die eerder een botbreuk hebben gehad, na beschadiging van een gewricht of na langdurig zware belasting. Overgewicht hoeft niet altijd de oorzaak te zijn van artrose, maar het verergerd wel altijd de klachten. Artrose kan pijn en bewegingsbeperkingen veroorzaken. Daarnaast kunnen ook het gewrichtskapsel en de omliggende spieren getroffen worden.

 

Artrose is niet te genezen, maar door aanpassingen in je leefstijl kun je de klachten wel stabiliseren of verminderen en een operatie (prothese) uitstellen. Zo kun je omliggende spieren en je stabiliteit trainen, zodat het getroffen gewricht wordt ontlast. Goede begeleiding van een fysiotherapeut is daarbij wel van belang, zodat je verantwoord met de artrose kunt bewegen en leert waar je op moet letten.  Je kunt werken aan je (zit- of sta-) houding en meer in houding gaan variëren. Je kunt je voeding aanpassen en gewicht verliezen, waardoor de druk (van je lichaamsgewicht) op het gewricht minder wordt. Wij gebruiken ook vaak andullatietherapie om de doorbloeding in het gewricht te verbeteren en een diepere ontspanning te realiseren. Zo worden spierspanningen en blokkades opgelost, waardoor een deel van de belasting van het beschadigde gewricht wordt weggenomen. Dit leidt vaak tot tijdelijke afname van de pijnklachten. 

 

In ons leefstijlprogramma krijg je intensieve begeleiding bij het aanpassen van je leefstijl. We maken een persoonlijk behandelplan voor je, dat specifiek is gericht op de artrose en alle leefstijlthema's die daarmee samenhangen. Je krijgt begeleiding van onze fysiotherapeuten, diëtiste en leefstijlcoaches om je leefstijl zo goed mogelijk af te stemmen op (het stabiliseren van) de artrose.

 

Klaar om aan de slag te gaan? Ieder traject start bij ons met een body- & leefstijlanalyse, zodat we je startsituatie goed in kaart hebben en een passend behandelplan voor je kunnen maken. Je kunt jouw persoonlijke body- & leefstijlanalyse aanvragen door het contactformulier in te vullen. We nemen binnen 2 werkdagen contact met je op om je afspraak te plannen.

 

Meer informatie over rugpijn kun je hier vinden:

Reuma Nederland: op deze pagina

Thuisarts: op deze pagina