Gezonde leefstijl en diabetes

Voel je fitter en verminder je medicatie

Diabetes mellitus wordt ook wel suikerziekte genoemd. Het is een verstoring van de suikerstofwisseling. Er is te weinig insuline of de cellen zijn minder gevoelig voor dit hormoon, dat in de alvleesklier wordt aangemaakt en de bloedsuikerspiegel moet regelen. Als de bloedsuikerspiegel niet goed wordt geregeld, dan kan er schade ontstaan aan de kleine bloedvaten, waardoor de doorbloeding minder goed gaat en de betrokken bloedvaten vernauwen. Dit verhoogd het risico op hart- en vaatziekten. Diabetes geeft ook een verhoogd risico op tal van andere klachten en aandoeningen, zoals overgewicht, oedeem, vermoeidheid, hoge bloeddruk, oogontstekingen, verminderde nierfunctie, maag- & darmklachten, zenuwschade en voetproblemen. Kortom: genoeg redenen om de regie te pakken over je eigen gezondheid en met je diabetes aan de slag te gaan!

 

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte die vaak genetisch is bepaald. Een gezonde leefstijl is bij Type 1 zeker van belang, maar je kunt er de diabetes niet mee opheffen. Diabetes type 2 is leefstijlgerelateerd. Je kunt dan veel bereiken met de juiste voeding, voldoende beweging en het reduceren van stress. Sporten en gewichtsverlies zorgen ervoor dat je gevoeligheid voor insuline toeneemt, waardoor de regulatie van de bloedsuikerspiegel wordt verbeterd. Een aangepast voedingspatroon helpt om je suikerwaardes sneller naar beneden te krijgen. Stress verminderen, beter met stress leren omgaan en vaker ontspannen, zorgen ervoor dat stresshormonen minder vat krijgen op je bloedsuikerspiegel.

 

In ons leefstijlprogramma krijg je intensieve begeleiding gericht op alle (met elkaar samenhangende) leefstijlthema's. We maken een persoonlijk behandelplan voor je, dat specifiek is gericht op de diabetes. Je sport onder begeleiding, krijgt voedingsadvies van onze diëtiste en gaat samen met je leefstijlcoach aan de slag met alle leefstijlthema's die voor jou relevant zijn.

 

Klaar om aan de slag te gaan? Ieder traject start bij ons met een body- & leefstijlanalyse, zodat we je startsituatie goed in kaart hebben en een passend behandelplan voor je kunnen maken. Je kunt jouw persoonlijke body- & leefstijlanalyse aanvragen door het contactformulier in te vullen. We nemen binnen 2 werkdagen contact met je op om je afspraak te plannen.

 

Meer informatie over deze aandoening kun je hier vinden:

Diabetes Fonds: op deze pagina

Diabetesvereniging Nederland: op deze pagina