Gezonde leefstijl en fibromyalgie

Verminder je pijnklachten door aanpassingen in je leefstijl

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom, dat ook wel 'wekedelenreuma' wordt genoemd. Het betekent letterlijk pijn in bindweefsel en spieren. Mensen met fibromyalgie hebben last van chronische pijn, stijfheid en vermoeidheid. Ze ervaren vaak pijn bij aanraking op zogenaamde 'triggerpoints'. Hoe fibromyalgie precies ontstaat, is nog altijd niet bekend. We weten dat het te maken heeft met een overbelasting van het zenuwstelsel, maar uit onderzoek is nog geen duidelijke oorzaak gebleken. Er lijkt een verband te zijn met een tekort aan vitamine D en B12, het mineraal magnesium en mogelijk ook de neurotransmitter serotonine. Bewegen is vaak pijnlijk, maar door minder belasting en minder inspanning kan de algehele conditie wel achteruit gaan. Het vraagt dus een stapsgewijze, rustige aanpak, maar met andere voeding, verantwoord bewegen en het reduceren van stress kun je zeker vooruitgang bereiken.  

 

Infrarood warmtecabine

Heb je fibromyalgie, dan is het dus van belang om je spieren en bindweefsel soepel te houden en genoeg te bewegen. Bij deze aandoening geeft 'regulier' sporten vaak veel napijn. Wij maken daarom gebruik van infrarood warmtecabines, waarin je spierversterkende oefeningen doet. Door de warmte zijn je spieren tijdens het sporten soepeler, waardoor je makkelijker beweegt. Door de spieren warm te trainen gaan zowel de soepelheid als de spierkracht sneller vooruit en heb je aanzienlijk minder napijn. Je verbetert dus je algehele conditie zonder het lichaam te overbelasten. Onze fibromyalgie programma's gaan altijd uit van een goede verdeling van de spiergroepen (gedoseerde belasting), geen tot matig gewicht (zeker bij de start) en een geleidelijke opbouw. Afhankelijk van je voorgeschiedenis bepalen we op welk niveau je kunt beginnen. Onze fysiotherapeuten kunnen je daarnaast extra begeleiding geven om te leren wat voor jou een verantwoord bewegingspatroon is en hoe je je inspanningen beter kunt doseren. Fysiomassages kunnen verlichting geven bij de pijn- en stijfheidsklachten.

 

Andullatietherapie

Wij voegen bij fibromyalgie vaak andullatietherapie aan het persoonlijke programma toe. Deze biofysische therapie zorgt voor een betere doorbloeding en een diepe ontspanning. Het helpt spierspanning te verlagen en afvalstoffen beter af te voeren, waardoor de pijn duidelijk afneemt.

  

In ons leefstijlprogramma krijg je intensieve begeleiding gericht op alle (met elkaar samenhangende) leefstijlthema's. We maken een persoonlijk behandelplan voor je, dat specifiek is gericht op de fibromyalgie. Je sport onder begeleiding, krijgt voedingsadvies en gaat samen met je leefstijlcoach aan de slag met alle leefstijlthema's die voor jou relevant zijn.

 

Klaar om aan de slag te gaan? Ieder traject start bij ons met een body- & leefstijlanalyse, zodat we je startsituatie goed in kaart hebben en een passend behandelplan voor je kunnen maken. Je kunt jouw persoonlijke body- & leefstijlanalyse aanvragen door het contactformulier in te vullen. We nemen binnen 2 werkdagen contact met je op om je afspraak te plannen.

 

Meer informatie over deze aandoening kun je hier vinden:

Reuma Nederland: op deze pagina

Ortho Health Foundation: op deze pagina

 


Eva de Wit, Zwijndrecht

Dankzij andullatie ervaar ik met fibromyalgie minder spierspanning!

Eva komt sinds november 2015 in ons centrum en maakt gebruik van de warmtecabines, andullatietherapie en fysiotherapie.

 

"Ik heb fibromyalgie. Sporten in een reguliere sportschool was voor mij geen optie vanwege de pijn en het gebrek aan begeleiding. In de warmtecabines merkte ik al de eerste keer verschil. Het liggend sporten en de warmte zijn echte pluspunten. Ik gebruik de andullatiebank voor het ontspannen van mijn spieren, want dat is bij fibromyalgie erg lastig. De begeleiding vind ik super fijn! Ik kan met allerlei vragen of lichamelijke klachten bij ze terecht. Samen vinden we de goede oplossing en/of therapie."