Gezonde leefstijl en lage rugklachten

Verantwoord bewegen en je fysieke belasting aanpassen

Ongeveer 80% van de volwassenen heeft wel eens last van zeurende of stekende pijn in de rug. Dit kan al dan niet gepaard gaan met uitstraling naar been of bil. Slechts bij een kleine groep patiënten (5 tot 10%) wordt er in het lichaam een duidelijke oorzaak voor de rugklachten gevonden. Bij de overige patiënten is het een samenloop van factoren, zoals te weinig lichamelijke activiteit, lang in dezelfde houding zitten of staan, plotselinge hevige inspanning, blootstelling aan veel trillingen (voertuigen, machines), overgewicht, stress en roken (roken versnelt het slijtageproces van de tussenwervelschijven).

 

Bij rugklachten is het goed om in beweging te blijven, maar je mag de rug niet overbelasten. Het aansterken van de buikspieren helpt om de rug te ontlasten. Heb je rugklachten, dan krijg je bij ons een beweegprogramma dat door onze fysiotherapeuten volledig voor jou op maat wordt samengesteld. Tijdens de intake & de proefles bepalen we wat jouw startniveau is en hoe ernstig de rugklachten zijn. Op basis daarvan worden je oefeningen aangepast. Vaak kiezen we voor liggende oefeningen in een infrarood warmtecabine met extra ondersteuning voor je bekken. De oefeningen zijn liggend, omdat dit minder belastend is voor de gewrichten. Alle oefeningen worden hoger uitgevoerd, zodat je wel je buikspieren kunt trainen maar niet te veel druk op je onderrug zet. De infrarood warmte verlicht de pijn en helpt om zowel je spierkracht als je spierelasticiteit sneller te verbeteren. 

 

Wij integreren bij rugklachten vaak andullatietherapie in het persoonlijke programma. Deze biofysische therapie zorgt er (door een combinatie van infrarood warmtestraling en mechanische trillingen) voor dat de bloedvaten iets verwijden en de bloedcirculatie wordt gestimuleerd. De gespannen spieren worden losser gemaakt, het weefsel wordt beter doorbloed en afvalstoffen worden beter afgevoerd. De rugpijn neemt daardoor af. Bij regelmatig gebruik kunnen zelfs vervolgklachten worden voorkomen.

 

In ons leefstijlprogramma krijg je intensieve begeleiding gericht op alle (met elkaar samenhangende) leefstijlthema's. We maken een persoonlijk behandelplan voor je, dat specifiek is gericht op je rugklachten. Naast het aangepaste beweegprogramma en andullatietherapie, krijg je ook intensieve begeleiding bij alle andere factoren (zoals overgewicht, zithouding, stressreductie) die van belang zijn binnen een gezonde leefstijl en van invloed zijn op je rugklachten. 

 

Klaar om aan de slag te gaan? Ieder traject start bij ons met een body- & leefstijlanalyse, zodat we je startsituatie goed in kaart hebben en een passend behandelplan voor je kunnen maken. Je kunt jouw persoonlijke body- & leefstijlanalyse aanvragen door het contactformulier in te vullen. We nemen binnen 2 werkdagen contact met je op om je afspraak te plannen.

 

Meer informatie over rugpijn kun je hier vinden:

De Fysiotherapeut: op deze pagina

Thuisarts: op deze pagina

 

 


Eveliene Goldewijk-Slooten, Dordrecht

Eindelijk weer fijn sporten ondanks mijn drie rughernia's!

Eveliene heeft van november 2015 tot januari 2018 bij ons gesport. Zij heeft drie hernia's in haar rug, waardoor 'regulier' sporten voor een toename van de klachten zorgde.

 

"Na jaren lang intensief gesport te hebben; hardlopen, fitness en groepslessen kreeg ik helaas 3 hernia’s in mijn rug. Ik kon niet meer mijn sporten beoefenen, heel veel fysio gehad en allerlei andere sporten geprobeerd, maar ik kreeg alleen maar meer pijn.

Gelukkig kwam ik toen bij Your Health Spot terecht. Ik ben onder begeleiding een speciaal rugprogramma gaan volgen in de warmtecabines. Dit ging zo goed dat ik na een aantal maanden zelfs een aangepast normaal programma kon gaan volgen! Ik kan me heel fijn bewegen en heb veel minder pijn als ik in de cabine lig! Mijn spieren zijn veel sterker geworden en ik kan me weer soepeler bewegen. Daarnaast ben ik onder begeleiding van Miranda ook nog mijn overtollige kilo’s en centimeters verloren die ik had opgebouwd in de tijd dat ik niet kon sporten. Kortom Your Health Spot is een geweldige plek om te sporten en je krijgt er fantastische begeleiding in beweging en voeding!"