Gezonde leefstijl en darmklachten

Voeding, beweging en stress worden vaak onderschat

Tussen maag-/darmklachten en leefstijl zijn duidelijke verbanden aangetoond. Maag- en darmaandoeningen worden lang niet altijd veroorzaakt door leefstijl en zijn ook niet allemaal op te lossen met leefstijl, maar er is vrijwel altijd winst te behalen door je leefstijl aan te passen. Alles wat we eten en alles wat we drinken gaat via onze darmen, dus de link met gezonde voeding ligt voor de hand. Maar ook stress, angst en depressieve klachten zorgen ervoor dat je eten minder goed wordt verteerd en je darmflora verslechtert. Het kan ook andersom voorkomen: de neurotransmitter serotonine wordt voor een groot deel in je darmen aangemaakt. Dit hormoon zorgt voor de communicatie tussen zenuwcellen in je darmen en in je hersenen. Zo kan een verstoorde darmflora (door ongezonde voeding, stress, overgevoeligheid voor bepaalde voeding en medicijngebruik) dus ook depressieve klachten veroorzaken. Beweging heeft een positief effect op onze darmen. Het verbetert de doorbloeding in de darmen en de peristaltiek (duw/knijp beweging), waardoor de darmen beter werken. Kortom: voldoende redenen om met je leefstijl aan de slag te gaan als je darmklachten hebt.

 

In ons leefstijlprogramma krijg je intensieve begeleiding om met alle leefstijlthema's aan de slag. We maken een persoonlijk behandelplan, dat specifiek is gericht op je darmklachten. Je krijgt voedingsadvies van onze diëtiste en sport onder begeleiding van een sportcoach. We werken aan ontspanning en stressreductie. In maandelijkse coachgesprekken met je leefstijlcoach kijk je naar de verschillende thema's die voor jou relevant zijn. Ieder mens is anders en ieder lichaam reageert anders. Zeker bij darmklachten zien we grote verschillen. De één is gevoeliger voor stress dan de ander. Wat de één wel kan eten, kan de ander absoluut niet verdragen. Daarom gaan onze leefstijlcoaches samen met jou op zoek naar jouw ideale invulling van een gezonde leefstijl. Ze helpen je ook om gewoontegedrag en (oude) patronen te doorbreken, zodat je kans op terugval zo klein mogelijk is. Zo begeleiden wij jou stap voor stap naar een fitter en vitaler leven!

 

Klaar om aan de slag te gaan? Ieder traject start bij ons met een body- & leefstijlanalyse, zodat we je startsituatie goed in kaart hebben en een passend behandelplan voor je kunnen maken. Je kunt jouw persoonlijke body- & leefstijlanalyse aanvragen door het contactformulier in te vullen. We nemen binnen 2 werkdagen contact met je op om je afspraak te plannen.

 

Meer informatie over deze aandoening kun je hier vinden:

Maag Lever Darm Stichting: op deze pagina

Stichting Darmgezondheid: op deze pagina

Ortho Health Foundation: op deze pagina

Gezondheidsplein: op deze pagina

Voedingscentrum: op deze pagina