Sporten met diabetes (type 2)

Wij maken een programma op maat!

Diabetes mellitus wordt ook wel suikerziekte genoemd. Het is een storing van de suikerstofwisseling. Er is te weinig insuline of de cellen zijn minder gevoelig voor dit hormoon dat in de alvleesklier wordt aangemaakt en de bloedsuikerspiegel moet regelen. Als de bloedsuikerspiegel niet goed wordt geregeld, dan kan er schade ontstaan aan de kleine bloedvaten, waardoor de doorbloeding minder goed gaat en de betrokken bloedvaten vernauwen. Dit verhoogd het risico op hart- en vaatziekten. 

 

Heb je Type 2-diabetes dan kun je over het algemeen veel bereiken met een combinatie van de juiste voeding en voldoende beweging. Sporten en gewichtsverlies zorgen ervoor dat je gevoeligheid voor insuline toeneemt, waardoor de regulatie van de bloedsuikerspiegel wordt verbeterd. Bij ons krijg je een beweegprogramma dat door onze fysiotherapeuten volledig voor jou op maat wordt samengesteld. Dit programma zal veelal bestaan uit een combinatie van fietsen, lopen (crosstrainer) en oefeningen in een infrarood warmtecabine. Heb je overgewicht of slechte knieën, dan doe je minder oefeningen op fitnessapparatuur en meer liggende oefeningen in de infrarood warmtecabine. Op die manier worden je gewrichten ontlast en is het bewegen makkelijker.

 

Heb je nog geen advies gekregen over je voeding, dan kan onze diëtiste je daarin begeleiden. Je krijgt een voedingsadvies dat specifiek is afgestemd op diabetes en (indien van toepassing) gewichtsverlies. 

 

Speciaal voor mensen met diabetes doen wij ook ieder jaar mee met de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor foundation. In de maanden april tot en met september organiseren wij een wandelprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut. Je traint voor een vierdaagse die eind september wordt gelopen en waarvan de laatste wandeldag landelijk wordt georganiseerd. Wil je in de lente- en zomermaanden lekker naar buiten, dan kun je dus ook kiezen voor deelname aan deze wandelgroep. 

 

Hoe het optimale programma voor jouw situatie eruit ziet, kunnen we pas bepalen als we meer weten over je doelen, je klachten en je voorgeschiedenis. Dan kunnen we je ook meer vertellen over welk gedeelte van het programma via je zorgverzekering vergoed kan worden en welk gedeelte voor eigen rekening komt. 

 

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We geven je graag een rondleiding door ons centrum en vertellen je alles over de mogelijkheden.